woensdag 26 augustus 2015

'Met verkiezingen gaan separatisten rode lijn over'

President Petro Porosjenko heeft maandag de toezegging gekregen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande dat houden van lokale verkiezingen door de separatisten in Oost-Oekraïne niet getolereerd wordt. Dat heeft plaatsvervangend chef van de presidentiële administratie Kostjantin Jelisejev gisteren tegen journalisten gezegd.

Hij sprak daarbij over een 'rode lijn' die de pro-Russische rebellen niet over mogen steken. ''Doen ze dat toch, dan kunnen ze rekenen op een scherpe internationale reactie, met name vanuit de Europese Unie, waarbij het niet meer alleen over sancties gaat'', zei Jelisejev die geen details prijs wilde geven. ''We hebben het over de rode lijn gehad, maar diplomatie vereist verder stilzwijgen.''

De separatisten in Donetsk willen op 18 oktober hun eigen verkiezingen houden, die in Loehansk op 1 november. In Oekraïne zijn de lokale verkiezingen op 25 oktober. Eén van de afspraken van het Minsk-2 akkoord behelst het houden van lokale verkiezingen. Oekraïne, maar ook het Westen gaat uit van verkiezingen volgens de Oekraïense wet, maar de separatisten hebben daar lak aan.

Jelisejev: ''We hebben maandag duidelijk gemaakt dat we willen dat we van Rusland verwachten dat de regering druk uitoefent op de separatisten om hun eigen verkiezingen af te blazen. Zetten ze hun plannen wel door, dan betekent dat een ernstige bedreiging van het vredesproces.'' Volgens Jelisejev wordt diplomatiek overleg gevoerd om dat te voorkomen.

Hij voegde er aan toe dat, mocht de situatie in Oost-Oekraïne blijven zoals ze nu is, de Europese Unie in september zal besluiten om de persoonlijke sancties tegen een aantal Russen te handhaven.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: