dinsdag 18 augustus 2015

Politie zoekt Rechtse Sektor-voorman Stojka

Roman Stojka, de aanvoerder van de Rechtse Sektor in de westelijke provincie Transkarpatië, wordt er van beschuldigd dat hij een criminele organisatie heeft opgezet. Hij wordt door de politie gezocht naar aanleiding van de schietpartij op zaterdag 11 juli in Moekatsjeve, waarbij vijf mensen werden gedood. Een zestal aanhangers van de Rechtse Sektor, waaronder Stojka, houdt zich nog altijd verborgen voor de politie.

De ultranationalisten worden verantwoordelijk gehouden voor deze schietpartij, waarbij ook de maffiabende van parlementslid Michailo Lanjo was betrokken. De Rechtse Sektor houdt er zelf op dat de schietpartij door Lanjo en zijn mannen is uitgelokt. Inzet van het conflict was grootschalige smokkel in sigaretten. De autoriteiten menen dat de Rechtse Sektor die smokkel naar zich toe wilde trekken.

Na de schietpartij zijn ingrijpende maatregelen getroffen. Gouverneur Hennadi Moskal werd vanuit Loehansk naar Transkarpatië gestuurd om orde op zaken te stellen. Politiechefs en chefs van de douane zijn vervangen, smokkelaars die nu worden opgepakt worden voor straf naar de Donbas gestuurd om daar te vechten tegen de pro-Russische rebellen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: