zondag 30 augustus 2015

Porosjenko: 'Niets over speciale status in grondwet'

De ophanden zijnde grondwetsherziening voorziet niet in een speciale status - lees: autonomie - voor de Donbas, terwijl de mogelijkheid om aan steden een speciale status juist uit de grondwet wordt gehaald. ''Hoe hard je ook zoekt, maar je zult er niets over vinden in de voorgestelde wijzigingen van de grondwet'', aldus Porosjenko gisteren op een bijeenkomst van gemeentebestuurders uit het hele land in Kiev.

De grondwetsherziening betreft volgens hem alleen de decentralisatie van het bestuur en dat is iets heel anders dan het aanbieden van een uitzonderingspositie aan een enkel landsdeel. Porosjenko zei ook dat hij vanuit het buitenland geen inmenging duldt als het gaat om de inhoud van de Oekraïense grondwet. Het parlement bespreekt de grondwetsherziening morgen.

Intussen heeft parlementsvoorzitter Volodimir Grojsman het Openbaar Ministerie gevraagd onderzoek te doen naar de bewering van partijleider Andrej Sadovi van Zelfredzaamheid dat er een poging is gedaan om parlementsleden van zijn partij om te kopen. Dat zou een dag voor de eerste stemming over de grondwetsherziening zijn gebeurd.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: