woensdag 19 augustus 2015

Porosjenko spreekt Merkel en Hollande in Berlijn

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft komende maandag in Berlijn een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande. Het persbureau Interfax heeft die informatie van een diplomatieke bron. ''Eerst woont de president de feestelijkheden vanwege onze Onafhankelijkheidsdag bij, daarna reist hij naar Berlijn'', aldus de bron.

Het drietal wil daar de mogelijkheden bespreken om de spanningen in Oost-Oekraïne te verminderen. Het gesprek zou een initiatief zijn Porosjenko. Zowel de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier als zijn Franse collega Laurant Fabius hebben hun zorgen uitgesproken over de recente escalatie van het oorlogsgeweld in de Donbas.

Het gesprek van Porosjenko met Merkel en Hollande is opvallend, want van Russische inbreng is ditmaal geen sprake. In februari werd onderhandeld in de Wit-Russische hoofdstad Minsk in het zogenoemde 'Normandische format' en daarbij was ook president Vladimir Poetin aanwezig. Het 'Normandische format' verwijst in dit geval naar de eerste ontmoeting van de vier leiders tijdens de herdenking van de geallieerde landing op de stranden van Normandië 70 jaar eerder.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: