zondag 23 augustus 2015

Video: reconstructie van de 'kwestie-Savtsjenko'

De advocaten van de Oekraïense helikopterpiloot Nadia Savtsjenko hebben een video gepubliceerd op YouTube waaruit moet blijken dat zij part noch deel had aan de dood van twee Russische journalisten. Savtsjenko zit al sinds vorig jaar zomer in Rusland gevangen nadat ze door pro-Russische rebellen gevangen was genomen in Loehansk en vervolgens naar het buurland gebracht. Zij kan een gevangenisstraf van 25 jaar krijgen.

De journalisten Anton Volosjin en Igor Korneljoek van tv-zender VGTRK werden gedood in een mortieraanval bij de plaats Metalist. Savtsjenko zou mortiersteun hebben gevraagd voor de plek waar de twee zich bevonden. Uit het bewijsmateriaal van haar advocaten zou echter blijken dat Savtsjenko al zeker een uur voor de aanval gevangen was genomen door rebellen.

De video toont de reconstructie van de strijd tussen het Oekraïense leger en de rebellen die op 17 juni 2014 begon omstreeks 6.00 uur 's ochtends. Met Google Maps en de telefoongegevens van zowel Savtsjenko als de beide Russische journalisten werd alles nauwkeurig in kaart gebracht. Savtsjenko zou om 10.00 uur 's ochtends gevangen zijn genomen bij het dorp Stoekalova Balka, terwijl de journalisten zich in de stad Loehansk bevonden, op zo'n drie kilometer van de plek waar ze een uur later werden gedood.

De telefoongegevens van alle drie werden door de staatsveiligheidsdienst SBOe geleverd, terwijl het Onderzoeksinstituut voor Forensische Wetenschappen in Kiev aan de hand van de positie van de zon op de video met beelden van haar gevangenneming ook de tijd vaststelde. De video werd gemaakt en gepubliceerd door rebellen.

Savtsjenko kwam om 10.44 uur aan in de stad Loehansk. Dat blijkt uit de videobeelden van haar ondervraging. Volgens een taxichauffeur die als getuige optreedt, bracht hij de Russische journalisten vanuit het centrum van Loehansk naar Kombrod in het noordelijke deel van de stad, waar ze om 10.45 uur arriveerden. Om 11.00 uur naderden de journalisten de controlepost waar ze door een mortieraanval om het leven kwamen.

Intussen loopt ook het proces tegen de Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov in Rusland. Hij werd opgepakt bij een demonstratie op de Krim, maar wordt nu beschuldigd van terrorisme. Tegen hem is 23 jaar cel geëist. Alexander Koltsjenko is de derde Oekraïner die al geruime tijd in Rusland vast zit. Hij wordt er van beschuldigd het kantoor van een pro-Russische partij op de Krim in brand te hebben gestoken.

De reconstructievideo is met Engelse ondertiteling (zelf aanzetten bij de instellingen).
 
Bronnen: Kyiv Post, YouTube


Geen opmerkingen: