woensdag 19 augustus 2015

OVSE'ers met dood bedreigd door separatist

Een pro-Russische rebel heeft gedreigd waarnemers van de OVSE te doden. Dat heeft woordvoerder Alexander Hug van de OVSE-missie in Oost-Oekraïne gezegd op een persconferentie. Het incident zou zich vanmorgen hebben voorgedaan in Bezimine, een plaats bij de Zee van Azov. ''Een vertegenwoordiger van de Volksrepubliek Donetsk dreigde onze mensen te doden als ze nogmaals naar zijn controlepost zouden komen'', aldus Hug.

Hij voegde er aan toe dat de waarnemers de afgelopen dagen meerdere keren verbaal en zelfs fysiek zijn bedreigd. In sommige gevallen zou het om een vooropgezet incident zijn gegaan. De OVSE'ers werden anderhalve week geleden geconfronteerd met brandstichting bij hun hotel in Donetsk waarbij vier gepantserde auto's verloren gingen. Eergisteren kregen waarnemers een niet-ontplofte granaat in hun auto geworpen door een boze separatist.

De waarnemers hebben in de afgelopen twee weken geconstateerd dat het oorlogsgeweld fors is toegenomen. Beide partijen hebben Gradraketten en 152 millimeter artillerie ingezet. De onbemande verkenningsvliegtuigjes van de OVSE kregen te maken met stoorzenders, duidelijk bedoeld om de controle op het terugtrekken van zware wapens te bemoeilijken.

Waarnemers bezochten afgelopen week twee opslagplaatsen voor zware wapens van het Oekraïense leger. Die bleken leeg te zijn. Ook werden achttien opslagplaatsen van de rebellen bezocht en in alle gevallen misten er wapens. Hug: ''In één geval vertelden vertegenwoordigers van de DPR ons dat elf Gradlanceersystemen naar de stad Donetsk waren verplaatst.''

De separatisten in Donetsk en Loehansk stellen eisen aan de waarnemers waar ze volgens Hug maar moeilijk kunnen voldoen. ''Aan de ene kant bekritiseren ze ons in de media dat we met te weinig mensen zijn, aan de andere kant laten ze ons werk niet doen. We zijn vaak niet welkom.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: