zondag 27 september 2015

Anti-Poetinprotesten al begonnen in New York

De protesten tegen de aanwezigheid van de Russische president Vladimir Poetin bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties zijn alvast begonnen, ook al spreekt hij pas morgen. Verwacht wordt dat Poetin de Westerse sancties zal veroordelen die zijn land zijn opgelegd na de annexatie van de Krim en de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne.

Maar analisten gaan er toch vooral vanuit dat Poetin de nadruk zal leggen op een gezamenlijke actie tegen IS. Dat is ook onderwerp van het gesprek dat Poetin morgen heeft met de Amerikaanse president Barack Obama. Of het het hoofdonderwerp is, is nog onduidelijk. Dat zou ook de Russische betrokkenheid bij de oorlog in Oost-Oekraïne kunnen zijn.

De Oekraïense president Petro Porosjenko spreekt voorafgaand aan Poetin de algemene vergadering toe. Van hem mag verwacht worden dat hij zijn oproep herhaalt om Rusland het vetorecht in de Veiligheidsraad te ontnemen.

Het eerste protest tegen Poetin's aanwezigheid in New York was vanmorgen om 10.00 uur plaatselijke tijd, de tweede vanmiddag bij het kantoor van de Russische afvaardiging bij de VN. Ook morgenochtend vanaf 10.00 uur is er een protest op het Dag Hammarskjöldplein en die duurt totdat Poetin de algemene vergadering toespreekt. Voor de demonstraties hebben diverse groepen de handen ineen geslagen, waaronder het Oekraïense Congres in Amerika.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: