dinsdag 15 september 2015

Borodaj: 'Girkin ging onder dwang naar Rusland'

Igor Girkin is geboeid afgevoerd naar Rusland. Dat zegt de voormalige, zelfbenoemde premier Alexander Borodaj van de Volksrepubliek Donetsk in een interview met de Washington Post. De Russische militair Girkin, ook wel bekend onder de naam Strelkov, voerde de pro-Russische rebellen aan in de eerste maanden van de opstand in de Donbas.

Maar op enig moment was zijn rol uitgespeeld. ''Hij reageerde woest'', aldus Borodaj die hem onder dwang naar het buurland liet brengen. Ook Borodaj's premierschap ligt inmiddels al bijna een jaar achter hem.

Hij zegt zelf dat hij sinds oktober vorig jaar niet meer in Donetsk is geweest en dat hij zijn adviesbureau weer nieuw leven probeert in te blazen. Een aantal internationaal opererende bedrijven waarvoor hij naar eigen zeggen werkte, hebben zich onder druk van de sancties van de VS en de EU teruggetrokken of hem minder werk gegund.

Er wordt echter wel beweerd dat Borodaj door Rusland wordt betaald en mogelijk in dienst is van een Russische veiligheidsdienst. Hij ontkent, maar wil wel kwijt dat hij destijds vanuit Donetsk informatie doorspeelde aan ene Vladislav Soerkov. Dat zou een naaste medewerker zijn van president Vladimir Poetin.

Girkin was recentelijk aanwezig op bijeenkomst van extreem-rechtse bewegingen, terwijl de voormalige, zelfbenoemde premier Marat Basjirov van de Volksrepubliek Loehansk het laatst werd gesignaleerd in maart als spreker op een economisch forum in Moskou.

Borodaj en Girkin zijn oorlogsveteranen. Zij vochten eerder aan de kant van etnische Russen in Transnistrië, Tsjetsjenië en Tadzjikistan in de jaren '90.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: