maandag 28 september 2015

EU: uitstel associatieverdrag door referendum

Als Nederland een raadgevend referendum organiseert over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie, kan het verdrag niet op 1 januari officieel in werking treden. Wel worden onderdelen van het verdrag nu al voorlopig toegepast. Dat zei een woordvoerster van de Europese Commissie vandaag.

Voor inwerkingtreding van het verdrag moeten alle 28 EU-lidstaten het ratificeren. Tot nu toe hebben 22 landen dat gedaan, maar Nederland nog niet. Wat het uitstel concreet betekent, kon de Europese Commissie niet direct vertellen.

Uiterlijk 14 oktober is bekend of de initiatiefnemers van Geenpeil aan alle voorwaarden hebben voldaan en of er een niet-bindend referendum komt. De raadpleging vindt waarschijnlijk plaats in de eerste helft van volgend jaar. De handtekeningen zijn vandaag in een roze limousine en met twee busjes door campagneleider Jan Roos vanuit Amsterdam naar Heerlen gebracht. De tientallen dozen vol geprinte A4'tjes komen terecht bij de belastingdienst, die ze scant en naar de Kiesraad stuurt.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: