zaterdag 26 september 2015

Gasakkoord met Rusland voor komende winter

Oekraïne moet de komende drie maanden 227 dollar (202,70 euro) per duizend kubieke meter betalen voor het Russische aardgas, terwijl de prijs in de daarop volgende drie wintermaanden ook ongeveer op dat niveau ligt, mogelijk zelfs iets lager. Dat zijn Oekraïne en Rusland gisteravond overeen gekomen. Volgens de Russische minister voor energie Alexander Novak komt dit vrijwel overeen met de prijs die Polen aan Rusland betaalt.

De regeringen van beide landen moeten nog wel instemmen met de prijsafspraak, maar volgens Maros Sefcovic, de vicevoorzitter van de Europese energiecommissie, is inmiddels de basis gelegd voor een probleemloze winter. Niet alleen voor wat Oekraïne betreft, maar ook voor de Europese Unie die via dit land aardgas uit Rusland krijgt.

De EU bemiddelde bij het tot stand komen van de overeenkomst waar alle partijen baat bij hebben. Of, zoals analist Sijbren de Jong van het Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) het uitdrukt, ''Oekraine heeft het gas nodig, Rusland het geld''.

Bron: Bloomberg Business

Geen opmerkingen: