zaterdag 19 september 2015

Mogelijk speciale wet voor verkiezingen Donbas

De separatisten kunnen hun eigen lokale verkiezingen houden volgens de Oekraïense wetgeving als daarvoor een speciale wet wordt aangenomen door het parlement. Het is een optie die afgelopen week is besproken in één van de werkgroepen van de zogenoemde contactgroep die een oplossing zoekt voor het conflict in Oost-Oekraïne en daartoe regelmatig bijeen komt in Minsk.

Ook in het overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk zou deze aanpak aan de orde zijn geweest. Het is de bedoeling dat de drie presidenten en de Duitse bondskanselier binnenkort ook de mogelijkheid bespreken om via een omweg toch lokale verkiezingen in de door de separatisten bezette gebieden te houden.

Daarmee zou dan alsnog voldaan kunnen worden aan de in het Minsk-2 akkoord vastgelegde afspraak dat er voor het einde van dit jaar lokale verkiezingen in heel Oekraïne worden gehouden. Probleem is tot dusverre dat Rusland achter het voornemen van de separatisten staat om zelf lokale verkiezingen te houden, terwijl Oekraïne vasthoudt aan de voorwaarde dat die verkiezingen volgens de Oekraïense wetgeving verlopen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: