dinsdag 29 september 2015

Porosjenko over Poetin: 'Mooie woorden, dat wel'

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vanavond in de algemene vergadering van de Verenigde Naties gezegd dat Rusland het door de separatisten bezette oosten van zijn land vol wapens heeft gestouwd. Een hoeveelheid wapens ''waarvan de meeste lidstaten van de VN alleen maar kunnen dromen om te bezitten''. Hij voegde er aan toe dat het Oekraïense leger niet alleen tegen rebellen strijdt, maar ook een goed getraind en met de modernste middelen uitgerust Russisch leger.

Porosjenko zei ook dat hij weinig waarde hecht aan de woorden die de Russische president Vladimir Poetin gisteravond sprak over het vormen van een coalitie met het Westen om de strijd tegen IS aan te gaan. ''Mooie woorden, dat wel'', zei de Oekraïense president.

''Maar hoe kun je pleiten voor een coalitie om terroristen te bestrijden als je terroristen dichtbij huis aanmoedigt. Hoe kun je spreken van vrede en rechtvaardigheid als je zelf oorlog voert door middel van regeringen van marionetten. Hoe kun je spreken over het zelfbeschikkingsrecht van landen als je je buurman straft als die zijn eigen weg gaat. Hoe kun je respect vragen van en voor anderen als je ze zelf niet respecteert?"

Porosjenko sprak verder de hoop uit dat de Verenigde Naties een vredesmacht naar Oost-Oekraïne sturen om daar te zorgen dat de Minsk-akkoorden worden nageleefd.

Bronnen: Unian, Kyiv Post

Geen opmerkingen: