zondag 20 september 2015

Porosjenko wil meer tempo bij aanpakken corruptie

President Petro Porosjenko vindt het allemaal niet snel genoeg gaan met het bestrijden van de wijdverbreide corruptie in zijn land. Dat heeft hij de Raad voor Hervormingen laten weten. Er is wel een landelijk Anti-Corruptie Bureau in het leven geroepen, maar dat bestaat tot dusverre alleen nog maar op papier. Porosjenko wil dat dit bureau voor het einde van het jaar daadwerkelijk aan de slag gaat.

Porosjenko vindt dat niet alleen corrupte ambtenaren en bestuurders moeten worden aangepakt, maar iedereen die zich laat omkopen of die anderen omkoopt. Hij wil dat het parlement wetsvoorstellen aanneemt die het onmogelijk maken om ambtenaren en bestuurders die voor corruptie worden opgepakt binnen de kortste keren weer hun praktijken kunnen hervatten omdat ze op borgtocht vrij komen.

Ook wil de president dat schoon schip wordt gemaakt bij de rechterlijke macht en moeten eigendomsrechten openbaar worden. Begin oktober wordt het mogelijk inzage te krijgen in de registers van roerende en onroerende goederen.

In november wordt de openbare aanklager bij het Anti-Corruptie Bureau aangewezen. "We moeten niet langer genoegen nemen met berichten dat weer iemand wegens corruptie is opgepakt en vastgezet, waarna we er niets meer over vernemen. We willen daadwerkelijk zien dat er mensen veroordeeld worden omdat ze corrupt hebben gehandeld.''

Porosjenko vindt verder deregulering van groot belang. Daar moet meer werk van worden gemaakt. ''Als de rol van de staat kleiner wordt, dan neemt ook de kans af dat ambtenaren en bestuurders om te kopen zijn.'' Staatsbedrijven moeten zo snel mogelijk geprivatiseerd worden. ''Ik ben zelf een aanhanger van de economische visie dat de overheid nooit een effectieve eigenaar kan zijn. Daarom zou het parlement niet langer dwars moeten liggen en het kabinet de mogelijkheid bieden om staatsbedrijven van de hand te doen.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: