vrijdag 16 oktober 2015

Abromavicius wil Ikea alsnog binnen halen

Minister Aivaras Abromavicius van economische zaken hoopt alsnog een vestiging van het woonwarenhuis Ikea naar Oekraïne te halen. Hij ziet dat als een belangrijk signaal dat er eindelijk wat wordt gedaan aan de corruptie in het land. ''Want Ikea hecht aan z'n reputatie en het bedrijf staat er om bekend geen smeergeld te willen betalen'', zegt Ambromavicius in een interview met het Zweedse financiële dagblad Dagens Industri.

In 2009 kondigde Ikea aan een Oekraiense vestiging te willen openen. Er werd zelfs al grond gekocht aan de rand van de havenstad Odessa. Een jaar later gaf het woonwarenhuis het plan om, naar eigen zeggen omdat de markt er niet klaar voor zou zijn. De echte reden zou zijn geweest dat de Oekraïense autoriteiten uit waren op smeergeld voor de vestiging. Dat bleek ook wel uit een opmerking die directeur Lennart Dahlgren van Ikea Rusland maakte: ''Waarom kost de grond in Oekraïne driemaal zoveel als in Moskou of Londen?''

Abromavicius brengt één dezer dagen een bezoek aan Stockholm om het beeld van zijn land bij te stellen. ''De tijden zijn veranderd. Nu willen we juist alles doen om een bedrijf als Ikea binnen te halen'', zegt hij in het interview met Dagens Industri.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: