zaterdag 24 oktober 2015

Europese commissie wijst massa-ontslag rechters af

De Europese Commissie voor Democratie door Recht, ook wel bekend als de Venice Commission, meent dat het voornemen om alle 9.000 rechters niet past bij wat in Europa acceptabel wordt geacht, maar dat het ook onrechtmatig is om ze allemaal op straat te zetten. Alleen in bijzondere omstandigheden is dat toegestaan, aldus de commissie in haar commentaar op de lopende grondwetsherziening in Oekraïne.

Er gaan al enige tijd geluiden op om alle rechters te ontslaan omdat ze niet voor hun taak berekend zijn en veelal ook vatbaar voor corruptie. De politiek heeft bovendien te veel vat op rechters. Om dat radicaal te veranderen, moeten alle rechters worden vervangen door mensen van onbesproken gedrag, zoals in de afgelopen maanden ook al een flink deel van het Oekraïense politiekorps is vervangen.

Het oordeel van de Europese Commissie voor Democratie door Recht sluit volgens plaatsvervangend directeur Oleksej Filatov van de presidentiële administratie niet uit dat toch veel rechters worden ontslagen. ''De commissie geeft aan dat ontslag mogelijk is bij een reorganisatie van de rechtbanken, maar ook als rechters worden onderworpen aan een onderzoek waarbij wordt gekeken naar hun mate van professionaliteit en hun morele waarden.''

De ophanden zijnde grondwetsherziening, met de bestuurlijke decentralisatie als belangrijkste onderwerp, is volgens Filatov door de Europese commissie in orde bevonden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: