vrijdag 23 oktober 2015

Lokale verkiezingen uitgelegd in tien feiten

Bij de verkiezingen van zondag worden burgemeesters en andere lokale en regionale bestuurders gekozen. Dat is van belang omdat zij door de in gang gezette decentralisatie van het bestuur meer bevoegdheden krijgen en over meer geld kunnen beschikken. De redactie van de Kyiv Post geeft de lokale verkiezingen weer in tien feiten:

  1. Er zijn 26,7 Oekraïners kiesgerechtigd, met uitzondering van de geannexeerde Krim en de door de separatisten bezette gebieden in de provincies Donetsk en Loehansk. Er wordt een opkomst van meer dan 60 procent verwacht. 
  2. Er worden 10.000 burgemeesters gekozen en 160.000 gemeenteraadsleden en leden van regionale besturen (de oblasten).  
  3. Ook worden de bestuurders gekozen van nieuwgevormde administratieve eenheden van dorpen en stadjes.  
  4. Het zijn welhaast de meest gecompliceerde lokale verkiezingen ooit in Oekraïne. Daarom worden de definitieve uitslagen pas in de loop van woensdag 28 oktober verwacht. 
  5. Bij deze verkiezingen gaat het om het behalen van een meerderheid, maar kandidaten kunnen ook met voldoende voorkeurstemmen worden gekozen. 
  6. In 35 grote steden wordt er van uitgegaan dat een tweede ronde nodig is als geen van de kandidaat-burgemeesters meer dan 50 procent van de stemmen behaalt. Een tweede stemronde staat gepland voor zondag 15 november.
  7. Er staan in totaal 132 partijen geregistreerd als deelnemers aan de lokale verkiezingen.
  8. De politieke partijen hebben samen tenminste 73,6 miljoen euro gespendeerd aan hun verkiezingscampagnes.
  9. Tegelijkertijd hebben ze maar 5 procent van hun werkelijke campagnekosten opgegeven. Aan deze ondoorzichtige praktijk moet in 2017 een einde komen, want vanaf dan gelden strengere regels.
  10. In dertien grote steden en een aantal kleinere plaatsen in de door de oorlog verscheurde Donbas kunnen kiezers naar de stembus. Het is volstrekt onduidelijk in hoeverre de kiezers dat ook daadwerkelijk doen. Voordat het oorlogsgeweld daar uitbarstte, telde de Donbas 7 miljoen kiezers.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: