woensdag 28 oktober 2015

Onduidelijkheid over nieuwe burgemeester Odessa

Gouverneur Micheil Saakasjvili en burgemeesterskandidaat Sasja Borovik van het Blok-Porosjenko vechten de uitslag van de burgemeestersverkiezing in de stad Odessa aan. Zij willen een tweede stemronde. Saakasjvili en Borovik menen dat zittend burgemeester Hennadi Troechanov zondag nooit meer dan 50 procent van de stemmen behaald kan hebben en veronderstellen dat hier sprake is van verkiezingsfraude. Ze zeggen daarvan ook bewijzen te hebben.

Troechanov, voorheen van de Partij van de Regio's, ontkent dat. Zijn woordvoerster Natalia Malsteva voert aan dat waarnemers geen onregelmatigheden op grote schaal hebben waargenomen. De plaatselijke kiescommissie moet uiterlijk vrijdag besluiten of een tweede ronde noodzakelijk is.

Eigenlijk is zo'n tweede ronde alleen nodig in grote steden als geen van de kandidaten meer dan 50 procent heeft behaald. Troechanov heeft volgens de kiescommissie 52,9 procent van de stemmen gekregen. Verkiezingswaakhond Opora zei eerder op basis van een exit poll dat Troechanov 51,6 procent haalde, tegen Borovik 24,8 procent.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: