vrijdag 30 oktober 2015

Politie doet inval in Oekraïense bibliotheek Moskou

Russische agenten met machinegeweren zijn een bibliotheek in Moskou binnengevallen. In de collectie bevinden zich volgens de autoriteiten boeken die aangemerkt kunnen worden als anti-Russische propaganda. De bibliotheek is gespecialiseerd in Oekraïense literatuur en beheert zo'n 30.000 boeken. Onder meer computers, servers en de catalogus zijn in beslag genomen. Gisteren doorzocht de politie het gebouw ook al. Toen werden tweehonderd boeken en pamfletten meegenomen.

De directeur is gearresteerd. Onderzocht wordt of ze schuldig is aan het aanzetten tot etnische haat en het aantasten van de menselijke waardigheid. Als ze schuldig wordt bevonden, hangt haar vier jaar cel boven het hoofd.

"Dit is de zoveelste onbeschaamde actie van het Kremlin, gericht op het intimideren van de Oekraïense minderheid in Rusland", laat het ministerie van Cultuur van Oekraïne weten. "Het begin van een nieuwe campagne tegen de mensen die zich verbonden voelen met de Oekraïense taal en cultuur". Onder de in beslag genomen boeken bevindt zich volgens persbureau Reuters onder meer het werk van de Oekraïense nationalist Dmitri Kortsjinski. Zijn boeken zijn in Rusland verboden. De bibliotheek werd in 2010 en 2011 ook al helemaal doorzocht.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: