donderdag 29 oktober 2015

Positie procureur-generaal Viktor Sjokin wankelt

Tegenstanders van procureur-generaal Viktor Sjokin hebben nog maar een paar handtekeningen van parlementsleden nodig om hem de laan uit te sturen. Dat zegt parlementslid Serhej Lesjtsjenko van het Blok-Porosjenko. ''We hebben 90 procent van de benodigde handtekeningen inmiddels binnen'', aldus Lesstsjenko vanmiddag in een telefonisch interview met tv-zender Ukraine Today.

Er is wel haast bij, want Sjokin's tegenstanders willen hem weg hebben voor maandag 9 november. Het is de uiterste dag waarop de Europese Unie verwacht dat de Oekraïense regering allerlei hervormingen heeft doorgevoerd om de visumplicht voor het Schengengebied van tafel te krijgen. Onlangs kreeg een digitale petitie op de website van president Petro Porosjenko al meer dan 25.000 handtekeningen, waardoor de president verplicht is binnen twee weken een officiële reactie te geven op het verzoek om Sjokin te ontslaan.

De procureur-generaal is nog een representant van de oude garde. Des te verwonderlijker is het dat Porosjenko hem heeft benoemd om het Openbaar Ministerie te leiden. John Herbst, voormalig Amerikaans ambassadeur in Oekraïne, zei enkele dagen geleden dat het ''een absolute schande'' is dat Sjokin nog altijd in functie is omdat hij niet alleen weigert om corrupte medewerkers van het OM te vervolgen maar er ook actief aan meewerkt om de corruptie bij het OM en de rechterlijke macht in stand te houden.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: