dinsdag 27 oktober 2015

Rusland kan wel fluiten naar 3 miljard dollar

Oekraïne is niet van zins om de staatsschuld aan Rusland terug te betalen als het buurland niet bereid is om de schuld van 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) af te waarderen. Dat heeft premier Arseni Jatsenjoek gezegd in een interview met de Duitse krant Handelsblatt. ''We kunnen Rusland niet anders gaan behandelen dan onze andere buitenlandse geldschieters'', aldus de premier.

Met een grote groep buitenlandse, vooral Amerikaanse geldschieters werd eerder overeen gekomen dat 20 procent van de schuld is kwijtgescholden. Aan de Russische lening zit volgens Jatsenjoek nog een scherp kantje. Het wordt gezien als een vorm van omkoping, want toenmalig president Viktor Janoekovitsj kreeg de lening in december 2013 zodat hij af zou zien van het associatieverdrag met de Europese Unie.

De Russische lening moet in december worden terugbetaald. Uiterlijk komende donderdag moet Rusland instemmen met het afwaarderen van de schuld, anders wordt geen cent overgemaakt door de Oekraïense regering. Die heeft inmiddels toestemming van het parlement om terugbetaling en het betalen van rente op te schorten als de staatskas die last niet kan dragen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: