zaterdag 31 oktober 2015

SBOe arresteert politicus Oekrop na rel

Hennadi Korban, de oprichter van de vorig jaar opgerichte politieke partij Oekrop, is volgens partijgenoten gistermorgen gearresteerd door de staatsveiligheidsdienst SBOe. Een woordvoerster van de SBOe wilde tegenover tv-zender 112 wel bevestigen dat er arrestaties zijn verricht in Dnipropetrovsk, maar niet dat Korban een van de arrestanten is.

Korban richtte Oekrop op met de financiële steun van Ihor Kolomojski, de op een na rijkste man van Oekraine. Hij deed tevergeefs mee aan de ingelaste verkiezing van een parlementslid voor Dnipropetrovsk in juli en de strijd om het burgemeesterschap van Kiev. Oekrop deed het afgelopen zondag echter wel goed bij de lokale verkiezingen in Dnipropetrovsk. Korban's vriend en zakenpartner Boris Filatov werd tweede bij de burgemeestersverkiezing en hij moet het over twee weken opnemen tegen Oleksandr Vilkoel van het Oppositieblok.

Afgelopen week was Korban partij in een conflict met de districtskiescommissie van Baboesjkinski in de stad Dnipropetrovsk. Die commissie gad nog geen resultaten bekend gemaakt van het tellen van de stemmen daar en dat was tegen de zin van Korban. Die kreeg na een urenlange discussie de hulp van gewapende mannen van het vrijwilligersbataljon Dnipro 1 van oligarch Kolomojski, waarna de commissie onder druk toch de resultaten van het stemmen tellen aan de stedelijke kiescommissie. 
 
In de hitte van de discussie zou Korban een boek naar leden van de kiescommissie hebben gegooid. Aanhangers van Oleksandr Vilkoel filmden dat en publiceerden de video.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: