dinsdag 20 oktober 2015

Tweede ronde burgemeestersverkiezing in 35 steden

Driekwart van de kiezers is van plan komende zondag zijn of haar stem uit te brengen bij de lokale verkiezingen. Dat kan leiden tot een ongekend hoge opkomst. Door een recente wijziging van de Kieswet is de kans groot dat een menige kiezer ook op zondag 15 november nogmaals naar het stemlokaal moet. In steden met meer dan 90.000 inwoners moet een kandidaat-burgemeester minstens 50 procent van de stemmen halen, anders is een tweede ronde nodig. Naar verwachting is zo'n tweede ronde nodig in 35 steden, waaronder Kiev, Odessa en Dnipropetrovsk.

In de hoofstad Kiev is zittend burgemeester Vitali Klitsjko zondag favoriet, maar de voormalige burgemeester Oleksandr Omeltsjenko zint op een comeback. Omeltsjenko maakte twee termijnen vol, maar verloor bij de verkiezingen van 2006. Er zijn zeven kandidaten voor het burgemeesterschap.

Odessa kent een traditie van moeizame verkiezingen en dat is ditmaal niet anders. Zittend burgemeester Gennadi Troehanov kruist de degens met zijn voorganger Edoeard Hoervits. Troechanov trekt vooral pro-Russische kiezers aan, terwijl de pro-Westerse kiezers voor Hoervits gaan. Maar er zijn concurrenten: Sasja Borovik zal stemmen weghalen bij Hoervits, terwijl parlementslid Sergej Kivalov tussen de 7 en 10 procent weg haalt bij Troechanov. Kivalov doet overigens niet mee. Hij trok zich terug, maar op een dermate laat tijdstip dat zijn naam nog wel op de stembiljetten staat.

In de stad Charkiv is zittend burgemeester Gennadi Kernes de grote favoriet. Mogelijk wordt hij zelfs al zondag meteen gekozen, want de peilingen geven hem 60 procent van de stemmen. De kans is echter groot dat de omstreden Kernes een korte ambtstermijn krijgt vanwege een rechtszaak die hem boven het hoofd hangt. Ondernemer en voormalig plaatsvervangend gouverneur Joeri Sapronov en Oleksandr Davtjan van Solidariteit gaan voor de tweede plaats, maar in werkelijkheid maken ze zich op voor nieuwe verkiezingen als Kernes achter de tralies verdwijnt.

In Lviv gaat burgemeester Andrej Sadovji op voor een derde termijn. Hoewel hij intussen naam heeft gemaakt als nationaal politicus en partijleider van Samopomitsj (Zelfredzaamheid) heeft Sadovji de steun van een groot deel van de plaatselijke bevolking behouden. Hij zit dicht tegen 50 procent aan, genoeg om hem ruimschoots in een tweede ronde te laten winnen. Zijn belangrijkste concurrent is parlementslid Dmitro Dobrodomov van het Blok-Porosjenko. Journalist Dobrodomov is een rijzende ster in Lviv, maar volgens peilingen komt hij amper boven de 10 procent uit.

In Dnipropetrovsk heeft voormalig gouverneur Ihor Kolomojski z'n beste tijd gehad. Oleksandr Vilkoel van het Oppositieblok staat in de peilingen iets voor op Kolomojski's kandidaat, Boris Filatov van Oekrop. Beide burgemeesterskandidaten scoren in de 30 procent, en dus is een tweede ronde onvermijdelijk. Zakenman Zahid Krasnov kan een belangrijke rol spelen in de tweede ronde als hij zijn verwachte 15 procent aan Filatov geeft.

Bron: Atlantic Council

Geen opmerkingen: