zondag 29 november 2015

Betogers Krivi Rih bezetten het stadhuis

Demonstranten die vinden dat de burgemeestersverkiezing in Krivi Rih is gemanipuleerd hebben vanmiddag het stadhuis bezet. Ze zijn van plan er te blijven, want er is een team gevormd dat de toegang tot het gebouw verdedigt als de politie tot ontruiming over wil gaan. De betogers willen dat de stemmen opnieuw worden geteld, omdat de exit polls een andere winnaar aanwezen dan de officiële uitslag.

Joeri Vilkoel is inmiddels geinstalleerd als burgemeester van de 600.000 inwoners tellende stad. De voormalige aanhanger van de afgezette president Viktor Janoekovitsj zou 752 stemmen meer hebben gekregen dan Joeri Milobog van Zelfredzaamheid. Milobog en zijn aanhangers hebben de politie de nodige bewijzen aangereikt dat er gefraudeerd is bij het tellen van de stemmen. De politie is inmiddels een onderzoek begonnen.

Er wordt al twee weken geprotesteerd in Krivi Rih. Een week geleden werd een podium opgezet als op Majdan in Kiev en ook werd opgeroepen om in opstand te komen. Vanmiddag kwamen opnieuw 3.000 demonstranten bijeen bij het stadhuis. Onder de demonstranten bevonden zich de verslagen burgemeesterskandidaat Sobolev, parlementslid Semen Sementsjenko van Zelfredzaamheid en het onafhankelijke parlementslid Volodimir Parasjoek.

Het stadhuis werd beschermd door enkele honderden politiemensen. Toch zagen betogers kans de hal binnen te komen om daar Oekraïense vlaggen en anti-Vilkoel posters op te hangen. Vervolgens drong een veel grotere groep op richting het stadhuis, waarbij de politie nauwelijks verzet bood. De bewaking van de toegang tot het gebouw wrd vervolgens overgenomen door vrijwilligers van het vrijwilligers van het Donbasbataljon en door Georgische vrijwilligers.

De demonstranten vormden daarna een alternatieve gemeenteraad en een anti-corruptiecommissie die er samen voor moeten zorgen dat er nieuwe, maar dan eerlijke verkiezingen worden gehouden in Krivi Rih. Zij zullen ongetwijfeld in overleg treden met de onderzoekscommissie die het parlement afgelopen week instelde en die morgen naar de stad komt om zich op de hoogte te stellen.

Inmiddels hebben de aanhangers van Sobolev één succes geboekt. De Centrale Kiescommissie heeft vertegenwoordigers vervangen van de Moederlandpartij, het Volksfront, het Blok-Porosjenko en de Radicale Partij in de plaatselijke kiescommissie. Zij kozen de kant van Vilkoel toen diens tegenstander om een hertelling koos.

Sobolev en zijn medestanders willen dat er ook twaalf nieuwe leden worden benoemd in de Centrale Kiescommissie. Dat is inclusief voorzitter Michailo Ochendovski, een voormalige supporter van Janoekovitsj. De termijn van twaalf van de vijftien leden van de Centrale Kiescommissie liep al in juni vorig jaar af, maar president Petro Porosjenko heeft tot op heden nagelaten om ze te vervangen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: