woensdag 25 november 2015

Industrie ligt stil, scholen blijven dicht op de Krim

De Russische autoriteiten op de Krim proberen uit alle macht om energie te sparen nu 
De noodtoestand op de Krim duurt voort, omdat de stroomvoorziening vanaf het Oekraïense vasteland nog altijd plat ligt. De zondag uitgeroepen noodtoestand kan volgens premier Sergej Aksjonov nog wel een maand aanhouden.
 
De grote industriële bedrijven liggen stil, kinderen hebben tot maandag vrij van school gekregen. Ziekenhuizen en tehuizen krijgen echter nog altijd stroom. In de stad Simferopol rijden vandaag geen trolleybussen. Ze verbruiken 18 Megawatt van de 83 Megawatt die Simferopol toegewezen heeft gekregen. 
 
Bij de benzinestations staan lange rijen. Automobilisten willen vooral diesel voor hun generatoren thuis. Er wordt op de Krim wel elektriciteit opgewekt, maar dat is ongeveer 30 procent van de werkelijke stroombehoefte. De overige 70 procent kwam tot zaterdagavond laat vanuit Oekraïne. Daarom worden bij toerbeurt nu hele gebieden afgesloten. 
 
Volgens de Russische autoriteiten wordt de aanleg versneld van een hoogspanningsleiding vanaf het Russische vasteland over de Straat van Kertsj naar het schiereiland. Halverwege december moet er stroom vanuit Rusland naar de Krim gaan, al zijn er de laatste tijd ook geluiden dat de aanleg van de hoogspanningsleiding fors vertraagd is.

Het Oekraïense elektriciteitsbedrijf Oekrenergo liet gisteravond weten dat één van de vier door explosies vernielde hoogspanningsleidingen is hersteld. Daarmee kan de elektriciteitsvoorziening in de provincies Cherson en Mikolajiv worden hersteld.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: