maandag 23 november 2015

Klimkin hoopt op positieve uitkomst referendum

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin hoopt dat de Nederlandse burger begrijpt dat het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne draait om de toekomst van het Europese project. Dat zei hij vandaag tijdens het bezoek van Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en zijn Belgische en Luxemburgse ambtgenoten aan Kiev.

"Ik ben er absoluut zeker van dat het Nederlandse volk begrijpt waar dit referendum over gaat, namelijk over de Europese waarden die wij delen", aldus Klimkin. Hij benadrukte dat de regering belangrijke stappen zet met wetsvoorstellen die hervormingen moeten realiseren in het land dat door corruptie en een slepende burgeroorlog geteisterd wordt. Tegelijk stelde de Oekraïense minister dat het referendum gaat over de toekomst van het "Europese project" waar Oekraïne deel van wil uitmaken.

Volgens Koenders is het associatieverdrag geen opmaat naar een EU-lidmaatschap, maar is het een manier om Oekraïne via handel en de economie op weg te helpen om het land te hervormen. Koenders bezoekt Kiev daarom om zijn steun uit te spreken voor het pad dat Oekraïne heeft ingeslagen op het gebied van de corruptiebestrijding, de versterking van de mensenrechten en de hervormingen van het justitieel apparaat.

"In een tijd waarin de wereld terecht bezig is met de aanslagen in Parijs en de strijd tegen ISIS, is het belangrijk om de situatie in Oekraïne niet te vergeten", zegt Koenders. In het oosten van Oekraïne zijn er nog steeds gevechten tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten, ondanks het Minsk-akkoord dat een staakt-het-vuren zou moeten garanderen.

Toch is de instabiliteit in Oekraïne geen reden om het associatieakkoord van tafel te vegen. Integendeel, zegt Koenders. "Het verdrag is belangrijk om de keuze van het Oekraïense parlement en bevolking voor de Europese normen en waarden te steunen."

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: