woensdag 18 november 2015

Protest inwoners Krivi Rih tegen stemmenfraude

De inwoners van de stad Krivi Rih hebben gisteravond massaal laten weten dat zij het niet eens zijn met de herbenoeming van Joeri Vilkoel van het Oppositieblok als hun burgemeester. Zo'n drieduizend inwoners betoogden bij het stadhuis met teksten als 'Geef ons onze stemmen terug' en 'Oplichters behoren in de cel!'

Zij willen een hertelling van de afgelopen zondag in de tweede ronde uitgebrachte stemmen, ook omdat de exit polls uitwezen dat niet Vilkoel maar zijn opponent Joeri Miloboj van Zelfredzaamheid de nieuwe burgemeester zou worden. Joeri Vilkoel is de zoon van de zondag in de stad Dnipropetrovsk verslagen burgemeesterskandidaat Oleksandr Vilkoel. Beiden zijn gelieerd aan oligarch Rinat Achmetov.

Eerder had het Comité van Kiezers in de provincie Dnipropetrovsk al laten weten dat er alle reden is om opnieuw te gaan tellen. ''In zeker vier stembureaus is geknoeid bij het tellen'', aldus voorzitter Stanislav Zjoloedjev in een interview met tv-zender 112. Er zou vooral geknoeid zijn met de uitslag in een kiesdistrict dat zich nota bene op 50 kilometer van het centrum van Krivi Rih bevindt. Daar zijn geen waarnemers geweest. De stad telt overigens 600.000 inwoners.

De plaatselijke kiescommissie heeft vanmorgen bekend gemaakt dat slechts in één stembureau opnieuw geteld gaat worden. Slechts één van de in totaal 22 klachten over fraude bij de stembureaus is daarmee gehonoreerd. Parlementslid Jaroslav Markevitsj van Zelfredzaam constateert dat niet anders te verwachten viel, aangezien elf van de achttien leden van deze kiescommissie achter Vilkoel zouden staan. Inmiddels is Vilkoel vanochtend in een zitting van het nieuwgekozen gemeentebestuur geïnstalleerd als burgemeester.

Vilkoel heeft volgens de Centrale Kiescommissie 49,25 procent van de stemmen gekregen, terwijl zijn opponent Miloboj op 48,83 procent uit kwam. Partijleider Andrej Sadovi van Zelfredzaamheid heeft aangekondigd naar de rechter te stappen omdat op grote schaal gefraudeerd zou zijn.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: