woensdag 25 november 2015

Saakasjvili: 'Coalitie toont te weinig daadkracht'

De regeringscoalitie heeft onvoldoende daadkracht getoond en is daardoor haar geloofwaardigheid kwijtgeraakt. Gouverneur Micheil Saakasjvili van Odesssa vindt dat de coalitie achter het kabinet-Jatsenjoek zichzelf moet vernieuwen. Een jaar geleden was de tijd volgens Saakasjvili rijp om ingrijpende hervormingen door te voeren, maar het kabinet aarzelde.

Nu, bijna een jaar na het aantreden van het kabinet, komt er nog maar weinig van de grond. Recente wetsvoorstellen, nodig voor het associatieverdrag met de Europese Unie, kwamen slechts met grote moeite tot stand. ''Er is veel tijd verloren gegaan. En vertrouwen. Dat laatste is nog het ergste. Om te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat, is een nieuwe start nodig.''

Gebeurt dat niet, dan blijft overheidsgeld in een bodemloze put verdwijnen. ''Dat leidt er weer toe dat de wereld ons links laat liggen, want het Westen wacht op een excuus om met Oekraïne te breken'', aldus de voormalige president van Georgië.Het kabinet-Jatsenjoek trad op 11 december 2014 aan. Het is de bedoeling van premier Arseni Jatsenjoek en zijn ministers om op vrijdag 11 december verantwoording aan het parlement af te leggen over de afgelopen twaalf maanden. In de afgelopen maanden is al dikwijls sprake geweest van het vervangen van zwakke ministers, maar zover is het nog niet gekomen.

Volgens de Oekraïense wet kan een kabinet in het eerste jaar niet naar huis worden gestuurd. Wel is de regeringscoalitie van het Blok-Porosjenko, het Volksfront van premier Jatsenjoek, Zelfredzaamheid, de Moederlandpartij en de Radicale Partij inmiddels uitgedund. De laatste partij is uit de coalitie gestapt, Zelfredzaamheid staat geregeld op het punt hetzelfde te doen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: