maandag 21 december 2015

Brinkhorst vindt het referendum 'leugenachtig'

Laurens Jan Brinkhorst, oud-minister van Economische Zaken en prominent D66-lid, noemt het referendum van GeenPeil "leugenachtig": "Het gaat hen om de Europese Unie zelf, niet het verdrag." GeenPeil wil met het referendum de uitbreidingsdrift van Europa aan de kaak stellen. Brinkhorst, die lid is van de partij voor wie het referendum ooit een kroonjuweel was, is het daar helemaal niet mee eens.

Publicist en schrijver Thierry Baudet, één van de initiatiefnemers van het referendum, zegt dat het referendum over veel meer gaat dan alleen het associatieverdrag: "Er is iets gaande rondom de EU, dat gevaarlijk is en veel groter dan onze media, politici en hoogleraren willen doen geloven. Nederland wordt uitgehold, Nederland als democratisch land wordt buiten spel gezet en dát willen we op de kaart zetten."

Brinkhorst: "Wat Baudet daar zegt is natuurlijk ook absurd en te gek voor woorden. Kijk naar de vluchtelingenproblemen. Denkt hij werkelijk dat Nederland dat in z'n eentje kan oplossen? Denkt hij nou werkelijk dat de democratie in Nederland wordt uitgehold als we samenwerken in Europees verband?" Het leugenachtige is volgens Brinkhorst dat het referendum helemaal niet over de toetreding van Oekraïne tot de EU gaat: "Waar het wel om gaat: Als je voor het referendum bent, ben je voor Oekraïne als stabiel land, als deel van een groter democratisch geheel van de EU. Als je er tegen bent, ben je eigenlijk voor Poetin."

Volgens Brinkhorst zijn referenda niet voor aanvallen op de EU, zoals het neerschieten van de MH17, die Baudet als aanleiding voor het referendum noemt. "Ik zal meneer Baudet leugenachtig blijven vinden totdat hij erkent dat het referendum over de EU gaat. Dan moet hij de durf hebben en dan gaan de mensen ook heel anders spreken."

Het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne wordt verkeerd uitgelegd door GeenPeil, zegt de Oekraïnse ambassadeur Alexander Horin tegenover BNR. Europa-verslaggever Anke Truijen zegt dat de ambassadeur het referendum toejuicht, hij is zelfs een beetje jaloers dat dit in een goedwerkende democratie kan.

Voordat Oekraïne überhaupt lid is van de EU moeten er nog heel veel hoofdstukken afgewerkt worden, zegt Truijen. Het verdrag is daar dus géén opmaat voor, maar dat betekent volgens de ambassadeur niet dat Oekraïne geen lid wil worden.  De ambassadeur gelooft niet dat het associatieverdrag de clash met Rusland vergroot. Want ook dat is verkeerd uitgelegd. "Volgens de Russen kun je niet kiezen voor een associatieverdrag, Oekraïne moet in de Russische invloedsfeer blijven", legt Truijen uit.

De ambassadeur wil in ieder geval voorkomen dat Oekraïne een gijzelaar wordt van de discussie tussen de eurosceptici en pro-Europese krachten in het landen. Volgens Truijen wil hij geen ja-of-nee-campagne gaan voeren, maar wel zich actief bemoeien met de campagne. "De ambassadeur ziet het associatieakkoord als instrument om de economie en de rechtsstaat te hervormen."

Bron: BNR

Geen opmerkingen: