maandag 28 december 2015

Ex-leider Dmitro Jarosh verlaat de Rechtse Sektor

Dmitro Jarosh heeft de ultranationalistische Rechtse Sektor de rug toegekeerd en is van plan een nieuwe beweging op te zetten. Eerder stapte hij op als leider toen bleek dat andere topfiguren binnen de Rechtse Sektor er andere ideeën op hielden en de beweging radicaler was geworden in de tijd die hij zelf nodig had om te herstellen van de verwondingen die hij opliep bij de strijd om het vliegveld van Donetsk.

Jarosh neemt op de website van de Rechtse Sektor afscheid van de door hem zelf opgerichte beweging. ''Ik meen dat de Rechtse Sektor zijn missie als revolutionaire beweging heeft volbracht. Mijn team en ik, wij trekken ons terug van de nationale bevrijdingsbeweging Rechtse Sektor. Wij kondigen de oprichting aan van een nieuwe politieke beweging. Dat gaat in februari gebeuren. Wij werken nu aan de beginselen er van.''

Volgens Jarosh blijven hij en de mensen om hem heen op het ''pad van de revolutie, maar dat pad is geen bedreiging voor de Oekraiense staat zoals andere pseudo-revolutionaire activiteiten dat wel zijn en die de naam van de patriotten bezoedelen''. Het vrijwilligerskorps van de Rechtse Sektor, dat achter Jarosh is blijven staan, gaat zich eveneens losmaken van de beweging. Het 5e en 8e bataljon, maar ook het medische bataljon vormen samen het Oekraïense Vrijwilligerskorps dat verbonden wordt aan de nieuwe, door Jarosh op te richten beweging.

Jarosh zelf is eind oktober 2014 op persoonlijke (districts)titel gekozen in het parlement, dus niet namens de Rechtse Sektor.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: