donderdag 31 december 2015

Forsre verhoging transportkosten voor Gazprom

Het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz brengt vanaf morgen aanzienlijk meer kosten in rekening voor het gastransport naar Europa. Dat heeft directeur Joeri Vitrenko op zijn Facebookpagina gemeld, zonder overigens te noemen hoeveel het Russische Gazprom meer moet gaan betalen. Hij noemt het een ''drastische verhoging''. Het is nog niet bekend hoe Gazprom hierop reageert.

Naftogaz verdient jaarlijks zo'n 2 miljard euro aan het gastransport richting het westen. Het Russische persbureau TASS kan alleen melden dat de prijs tot aan de jaarwisseling ligt op 2,70 dollar (2,48 euro) per duizend kubieke meter aardgas die over een afstand van 100 kilometer wordt getransporteerd en niet wat de nieuwe prijs moet worden. Ook zegt TASS dat de Oekraïense energieminister Vladimir Demtsitsjin niet door Naftogaz is geïnformeerd over de aanzienlijke prijsverhoging.

Eerder deze week deed Gazprom een aanbod van 230 dollar (211,39 euro) met duizend kubieke meter voor de levering van aardgas aan Naftogaz in de komende wintermaanden. Dit aanbod is door Naftogaz van de hand gewezen. Het bedrijf wil maximaal 200 dollar betalen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: