woensdag 30 december 2015

'Normandische vier' praten in 2016 verder

De presidenten van Oekraïne, Rusland en Frankrijk en de Duitse bondskanselier - ook wel de 'Normandische vier' - hebben tijdens een gezamenlijk telefoongesprek afgesproken dat zij volgend jaar verder praten over een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne. Intussen willen ze alle vier dat het vechten ophoudt, aldus een verklaring die de Franse president Francois Hollande vanavond heeft doen uitgaan.

In februari spraken de vier in Minsk af dat er dit jaar lokale verkiezingen moesten komen in de bezette gebieden in de provincies Donetsk en Loehansk. Zover is het niet gekomen, maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft laten weten dat is afgesproken dat die verkiezingen er in de eerste helft van 2016 alsnog moeten komen.

''We staan allemaal achter de werkgroep voor politieke zaken van de Contactgroep en de voorzitter daarvan, ambassadeur Pierre Morel van de OVSE'', aldus de verklaring van Merkel. Deze werkgroep moet eind januari met een regeling komen voor het houden van lokale verkiezingen in de Donbas. Merkel benadrukt dat er alles aan gedaan moet worden om veilige verkiezingen te garanderen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: