maandag 21 december 2015

Oekraïne eist een gasprijs onder de 200 dollar

Oekraïne wil alleen aardgas van Rusland kopen als Gazprom volgend jaar maximaal 200 dollar per duizend kubieke meter rekent. ''En dan spreken we niet van een korting, maar simpelweg van marktwerking. Dat weten ze in Rusland ook wel'', aldus minister Volodimir Demtsjitsjin van Energie en Kolen.

Eind september kwam hij met zijn Russische collega Alexander Novak en vice-voorzitter Marof Sefcovic van de Europese Commissie een prijs overeen van 227,36 dollar per duizend kubieke meter aardgas voor de wintermaanden. Novak gaf toen een korting weg van 20 euro per duizend kubieke meter. Inmiddels is de olieprijs, met daaraan gekoppeld die van aardgas, fors gedaald en dat moet gevolgen hebben voor de prijs die Oekraïne na de jaarwisseling betaalt.

Oekraïne neemt al sinds 25 november geen Russisch aardgas meer af. Dat was een doelbewuste actie, al deed Gazprom het voorkomen alsof het Oekraïense Naftogaz in gebreke bleef door geen vooruitbetaling te doen voor de komende maand. Er wordt nu geteerd op de ondergrondse reserves, terwijl ook het nodige aardgas vanuit Europa geïmporteerd wordt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: