dinsdag 22 december 2015

Politiek analist: 'Invloed van oligarchen neemt af'

De invloed van de Oekraïense oligarchen op de regering neemt af omdat er minder voor ze te halen valt. Er gaat simpelweg te weinig geld om bij de overheid, aldus politiek analist Taras Berezovets. Hij komt tot deze conclusie naar aanleiding van een bijeenkomst van zakenlieden in Kiev.

''Normaal gesproken zijn zulke bijeenkomsten in het geheim en doen er niet meer dan tien oligarchen aan mee, waaronder Pintsjoek, Kolomojski, Achmetov en Novinski. Ditmaal waren het er dertig. Dat zijn niet allemaal oligarchen, want zoveel oligarchen zijn er niet in ons land.''

De bijeenkomst was volgens Berezovets bedoeld om druk uit te oefenen op president Petro Porosjenko en het kabinet van premier Arseni Jatsenjoek. ''Ze zoeken naar manieren om toch nog overheidsgeld binnen te halen.'' Onlangs kondigde een aantal grote ondernemers aan dat ze zelf met een plan komen om de economische situatie in Oekraïne te verbeteren.

De grootverdieners van het land hebben in de afgelopen twee jaar fors moeten inleveren door de Russische annexatie van de Krim en de oorlog in de Donbas.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: