zondag 20 december 2015

Rusland wil snel geld, anders naar de rechter

Rusland wil Oekraïne voor de rechter dagen als de lening van 3 miljard dollar niet voor het einde van het jaar is terugbetaald. ''Het IMF heeft afgelopen week vastgesteld dat het om een officiële schuld gaat, maar Oekraïne heeft tot nu toe geen enkele moeite gedaan om te betalen of om een betalingsregeling te vragen'', legde de Russische minister Anton Siloeanov van Financiën gisteren uit aan de BBC.

De Oekraïense regering beschouwt die 3 miljard dollar als omkoping, omdat de Russische president Vladimir Poetin het geld in december 2013 aan zijn toenmalige Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj gaf in ruil voor het afzien van het associatieverdrag met de Europese Unie.

Bovendien zegt de regering het geld niet te hebben om de vandaag aflopende lening terug te betalen. Nu terugbetalen zou het bankroet van de Oekraïense staatskas betekenen. In de afgelopen maanden werd geprobeerd om Rusland net als andere internationale geldschieters er toe te bewegen om 20 procent van het verschuldigde bedrag kwijt te schelden. Rusland voelde daar niets voor. Het IMF heeft te kennen gegeven dat het niet terugbetalen van de Russische lening het hulpprogramma niet in gevaar brengt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: