dinsdag 15 december 2015

Saakasjvili neemt na premier nu Avakov onder vuur

Na zijn eerdere aanvallen op premier Arseni Jatsenjoek heeft gouverneur Michail Saakasjvili van Odessa zijn pijlen nu gericht op minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken. Die is volgens Saakasjvili de baas over een aantal illegale gewapende groepen en hij financiert ze met geld dat hij door corruptie heeft verkregen.

De voormalige president van Georgië trad gisteravond naar buiten met zijn beschuldiging die hij eerder die dag had geuit tijdens een vergadering van de Nationale Raad voor Hervormingen. Daar kwam het tot een fikse aanvaring tussen Saakasjvili en Avakov.

Volgens de minister verloor Saakasjvili zijn zelfbeheersing nadat hij hem had gevraagd naar diens gesprek met de Russische eigenaar van Oeralchem, een belangrijke kunstmestproducent. Dit gesprek hield verband met de privatisering van het staatsbedrijf Odessa Port Plant. Saakasjvili beschuldigt premier Jatsenjoek er van miljoenen te verdienen doordat veel geld wordt weggesluisd bij dit bedrijf.

Saakasjvili zou richting Avakov hebben geschreeuwd dat ''niemand het recht heeft om zo tegen mij te praten. U bent een corruptie minister, ik ben een eerlijk mens''. Daarna zouden allerlei beledigingen zijn gevolgd. ''Ik moest mezelf bedwingen om hem geen klappen te verkopen, ik heb alleen wat water in zijn gezicht gespat. Ik heb meer dan genoeg van deze verwarde man die inziet dat hij niet tot de gewenste resultaten komt en zichzelf zo onmogelijk maakt dat hij wel moet worden ontslagen. Bovendien, de Odessa Port Plant moet worden verkocht aan een betrouwbare Westerse partij en niet aan een schimmige oligarch uit Rusland.''

Maar Saakasjvili heeft een heel andere lezing van het gebeurde. Hij beschuldigt niet alleen Avakov maar ook premier Jatsenjoek, die ook aanwezig was op de bewuste bijeenkomst. Die zouden zich hebben misdragen, niet hij. Hij eist openbaarmaking van videobeelden die dat bewijzen. ''De camera's stonden aan, het volk heeft er recht op om de beelden te zien.''

Bronnen: Kyiv Post, Censor.net

Geen opmerkingen: