donderdag 21 januari 2016

Europees Parlement tegen aanleg Nord Stream 2

Het Europese Parlement heeft de EU-lidstaten vandaag opgeroepen om af te zien van gastransportleidingen die buiten Oekraïne om gaan, in het bijzonder de toch al omstreden Nord Stream 2. ''Zulke plannen zijn tegengesteld aan de EU-strategie om door diversificatie minder afhankelijk te worden van aardgas uit Rusland.

Het Europese Parlement vindt wel dat de mogelijkheden om via Oekraïne aardgas uit Rusland te krijgen ten volle benut moeten worden. Algemeen directeur Andrej Kobolev van het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz heeft gewaarschuwd dat de route via Oekraine ophoudt te bestaan als Nord Stream 2 werkelijkheid wordt, omdat het bedrijf dan te weinig Russisch gas krijgt aangeboden om de transportleidingen en pompstations rendabel te houden. Er is al een Nord Stream (1) die via de Baltische Zee naar Duitsland loopt, dus ook om Oekraïne heen.

In oktober gaf de Russische president Vladimir Poetin zelf het startsein voor de aanleg van de Oechta-Torzjok pijplijn die moet aansluiten op de Nord Stream 2. Het plan voor Nord Stream 2 is omstreden, met name Italië heeft er grote bezwaren tegen omdat dit land al veel geld heeft geinvesteerd in een zuidelijke route om Oekraïne heen. Dit plan is echter in de ijskast beland. Vanwege de sancties tegen Rusland heeft Bulgarije de aanleg gestaakt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: