donderdag 21 januari 2016

Grondwetsherziening: geen woorden, maar daden

De grondwetsherziening kan pas definitief worden als uitvoering wordt gegeven aan de andere afspraken die zijn gemaakt in het kader van Minsk-2, aldus Irina Herasjtsjenko die als woordvoerder van president Petro Porosjenko optreedt ten aanzien van het conflict in Oost-Oekraïne. De grondwetsherziening moet nog een tweede maal door het parlement worden goedgekeurd.

Herasjtsjenko wil eerst dat er een daadwerkelijk staakt-het-vuren komt, dat alle zware wapens worden weggehaald onder toezicht van de OVSE, dat de waarnemers van de OVSE overal toegang krijgen, dat ook de Russische troepen en wapens weg gaan uit de Donbas, dat de pro-Russische rebellen worden ontwapend. ''En, het belangrijkste, dat de grens met Rusland weer volledig onder onze controle komt.''

De grondwetsherziening betreft onder meer een bestuurlijke decentralisatie, met daaraan gekoppeld een aparte wet waarin beperkte autonomie is vastgelegd voor de bezette gebieden in de provincies Donetsk en Loehansk.

Herasjtsjenko zegt over het houden van lokale verkiezingen in de door de separatisten beheerste gebieden dat die alleen gehouden kunnen worden als aan dezelfde voorwaarden is voldaan, met de toevoeging dat de Oekraïense media hun werk daar ook vrijelijk kunnen doen bij de verslaggeving over de verkiezingen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: