donderdag 21 januari 2016

Justitie heeft voldoende radarbeelden MH17

Het Openbaar Ministerie heeft geen behoefte aan aanvullende radar- of satellietgegevens van het neerhalen van vlucht MH-17 boven Oekraïne. Het OM beschikt nu over voldoende informatie en zal geen verzoeken doen om nog meer informatie te krijgen. Dat heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.

Als het OM later alsnog meer informatie wil, dan zal het kabinet er alles aan doen "om voor het strafrechtelijke onderzoek relevante gegevens aan het OM ter beschikking te kunnen stellen". Dat kan via de Verenigde Naties of de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meldt volgens de minister over voldoende informatie over de radar- en satellietgegevens te hebben beschikt. Eventuele aanvullende radargegevens zullen volgens de OVV de conclusies niet veranderen.

Van der Steur schrijft dat Oekraïne ruwe en verwerkte secundaire radargegevens heeft verstrekt. Van Rusland zijn niet de ruwe radargegevens maar wel video-opnamen van een combinatie van radargegevens ontvangen. Beide landen zeggen geen nadere gegevens te hebben. De Amerikanen hebben radar- en satellietinformatie aan de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD verstrekt. Het OM en de OVV konden die informatie bij de MIVD opvragen, aldus Van der Steur.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: