maandag 25 januari 2016

Premier wil referendum over grondwetsherziening

Premier Arseni Jatsenjoek wil een referendum houden over de grondwetsherziening voor bestuurlijke decentralisatie. ''We moeten de bevolking het laatste woord geven, want alleen de Oekraïners zelf horen te bepalen wat er in de grondwet staat en niemand anders'', zei de premier gisteravond in het televisieprogramma '10 minuten met de premier'.

Jatsenjoek vindt dat een referendum over zo'n belangrijk onderwerp als de grondwet horen ''bij een vrij en democratisch land, want dat is immers waarvoor we op Majdan hebben gestreden en waarvoor we nu nog steeds vechten in het oosten van ons land''. De premier zei te verwachten dat president Petro Porosjenko zijn voorstel voor een referendum steunt.

In hetzelfde programma sprak Jatsenjoek uit dat hij voorstander is van een herziening van het coalitieprogramma. Na de parlementsverkiezingen van oktober 2014 werd een coalitie gevormd van het Blok-Porosjenko, het Volksfront, de Moederlandpartij, Zelfredzaamheid en de Radicale Partij.

De laatste partij is al geruime tijd geleden uit de regeringscoalitie gestapt, Zelfredzaamheid en de Moederlandpartij verkondigen geregeld andere inzichten dan het Blok-Porosjenko en het Volksfront van premier Jatsenjoek. Een herziening van het coalitieprogramma kan volgen de premier de neuzen weer dezelfde kant op krijgen.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: