vrijdag 19 februari 2016

Kiezers referendum volgen vooral partijstandpunt

Vooral het nee-kamp is gemotiveerd om te gaan stemmen bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Tot deze conclusie komt het onderzoeksbureau I&O Research. Net als een maand geleden zijn bijna vier op de tien (nu 38 procent) Nederlanders van plan tegen te gaan stemmen bij het referendum over de associatie-overeenkomst tussen de EU en Oekraïne van 6 april aanstaande. Een derde (32 procent) zou nu voor gaan stemmen en drie op de tien weten het nog niet. Als het aandeel ''weet ik niet'' buiten beschouwing wordt gelaten, zou 45 procent voor en 55 procent tegen stemmen (was 44 en 56 procent).

Hoewel I&O Research dus voor alle kiezers weinig ontwikkeling ziet, is die er wel als naar de partijvoorkeur wordt gekeken. Kiezers lijken zich verder te groeperen naar het standpunt van de partij waar men op zou stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Onder PVV- en SP-kiezers is het aandeel tegen­stemmers toegenomen, onder PvdA- en GroenLinks-stemmers is het aandeel voorstemmers toegenomen. Onder D66-stemmers is deze ontwikkeling niet te zien, hier blijft ongeveer twee derde voor.

Nog steeds heeft ongeveer de helft van de tien kiezers nog niet zo vaak of nooit iets gelezen of gehoord over het referendum. Sinds december is dit percentage nauwelijks veranderd. Ook het aandeel dat zegt zeker te gaan stemmen, stijgt niet. Een maand geleden was dat 34 procent, nu is dat 32 procent, waarmee het onzeker blijft of de opkomstdrempel van 30 procent wordt gehaald.

Met name de tegenstanders van het associatieverdrag zijn gemotiveerd om naar de stembus te gaan. Aanhangers van de PVV en SP, de partijen die tegen het verdrag hebben gestemd en waarvan de achterban ook in meerderheid tegenstemt, behoren tot de kiezers met de hoogste opkomstintentie. In het ja-kamp valt op dat D66- en GroenLinks-kiezers het minst warmlopen voor het referendum, ongeacht hun opleidingsniveau. Bij de regeringspartijen (VVD en PvdA) zijn hoger opgeleide kiezers vaker van plan om naar de stembus te gaan dan lager opgeleide kiezers.

Bron: I&O Research

Geen opmerkingen: