woensdag 24 februari 2016

Rusland en Oekraïne schrappen transitverbod

Zowel Oekraïne als Rusland hervatten het transitverkeer door vrachtwagens van en naar Europa. Beide landen hebben afgesproken dat ze de blokkades aan de grens opheffen. Sinds vorige week dinsdag was al een afspraak gemaakt over het tijdelijk opheffen van het transitverbod, zodat Russische vrachtwagens in of onderweg naar Oekraïne vanuit Europa terug naar huis konden. Dezelfde afspraak gold voor Oekraïense vrachtwagens in Rusland. Er zouden inmiddels 1.500 Oekraïense vrachtwagens zijn teruggekeerd.

Het Oekraïense kabinet besloot vanmorgen dat het doorreisverbod voor Russische vrachtwagens met ingang van middernacht definitief is opgeheven. Op donderdag 11 februari blokkeerden actievoerders in de West-Oekraïense stad Uzhgorod de doorgang voor Russische vrachtwagens. Twee dagen later waren er al blokkades in tien grensregio's. 
In een reactie daarop gooide Rusland de grensovergangen dicht voor Oekraïense vrachtwagens. Oekraïne kon niet achterblijven en besloot ook de grensovergangen te sluiten, maar dan voor Russische vrachtwagens.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: