vrijdag 26 februari 2016

Ook Sakvarelidze hekelt tegenwerking bij OM

Plaatsvervangend procureur-generaal Davit Sakvarelidze zegt dat het Openbaar Ministerie meer strafrechtelijke onderzoeken heeft geopend tegen zijn team dan tegen de twee jaar geleden afgezette president Viktor Janoekovitsj. Het waren niet alleen pogingen van procureur-generaal Viktor Shokin om de hervormingen bij het OM te dwarsbomen, maar ook om onderzoek naar de belangrijkste frauderende en corrupte openbare aanklagers tegen te houden.

Volgens Sakvarelidze richtten de onderzoeken vanuit de organisatie zich op de benoeming van nieuwe aanklagers, maar ook op de manier waarop de hervormingen bij het OM gefinancierd worden door de Europese Unie en andere subsidieverstrekkers. Deskundigen van de EU die moesten helpen bij het transparanter maken van de organisatie zijn herhaaldelijk lastig gevallen door topmensen van het OM, aldus Sakvarelidze.

Twee weken geleden maakte Vitali Kasko, net als Sakvarelidze plaatsvervangend procureur-generaal, zijn aftreden bekend. Anders dan Sakvarelidze is hij bezweken onder de tegenwerking bij het doorvoeren van hervormingen.  Een week later diende Shokin  zijn ontslag ingediend als eerstverantwoordelijke voor het OM. Dat gebeurde onder druk van president Petro Porosjenko die hem ondanks steeds luidere kritiek maandenlang de hand boven het hoofd heeft gehouden. Het parlement moet het ontslag van Shokin nog goedkeuren.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: