vrijdag 19 februari 2016

Stemwijzerreferendum.nl zorgt voor verwarring

Er is momenteel één online stemwijzer te vinden voor het referendum op 6 april. Het is niet duidelijk wie de inhoud van die online stemhulp heeft gemaakt, meldt de NOS op haar website. Nergens op de site is een verantwoording te vinden. Mensen met "tips, problemen met de website, commentaar op vraagstelling en/of toelichting en complimenten", kunnen mailen naar info@stemwijzerreferendum.nl. Mails naar dat adres leveren vooralsnog geen reactie op, aldus de NOS-redactie Ook het nagaan van het IP-adres en andere technische details leidt niet tot contact of antwoorden op de vraag wie er achter de stemwijzer zit.

Directeur Kars Veling van ProDemos, de organisatie van StemWijzer, zegt veel vragen te krijgen of ProDemos achter Stemwijzerreferendum zit. ''Dat zitten wij niet. Het is vervelend dat daar verwarring over ontstaat'', zegt Veling.

Hij heeft de stellingen op stemwijzerreferendum.nl doorlopen en is kritisch: "De stellingen die daar staan zijn erg ingewikkeld. Per stelling wordt eerst een heleboel informatie gegeven, waar aannames in staan. Daar wordt vervolgens een vraag aan gekoppeld. Als ik het niet eens ben met de aannames, wat moet ik dan zeggen? Bovendien gaan sommige stellingen over voorspellingen. Je moet een specialist zijn om die gevolgen te kunnen inschatten."

De StemWijzer van ProDemos moet half maart beschikbaar zijn, als er tenminste 22.500 euro aan subsidie beschikbaar komt van de referendumcommissie. KiesKompas BV heeft al een subsidie van 49.950 euro gekregen voor een stemwijzer.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: