dinsdag 15 maart 2016

Achmetov en Bojko als leiders DPR en LPR?

In de media duiken verhalen op dat de oligarchen Rinat Achmetov en Joeri Bojko de leiding overnemen van respectievelijk de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk. Dit plan zou de goedkeuring hebben van de Oekraïense regering, tot grote ergernis van parlementslid Serhi Lesjtsjenko van het Blok-Porosjenko die het ''slecht nieuws'' noemt.

''Deze twee horen berecht te worden, maar in plaats daarvan krijgen ze een nog sterkere positie, ze worden onaantastbaar. Hun corrupte handelwijze wordt er mee gelegitimeerd'', schrijft Lesjtsjenko op zijn Facebookpagina. De twee miljardairs steunden het regime van de verdreven president Viktor Janoekovitsj en hebben volop geprofiteerd van hun invloed op het parlement. Volgens Lesjtsjenko versterkt een eventuele benoeming van Achmetov en Bojko niet alleen hun eigen positie, maar ook die van andere oligarchen. ''En het boort elke hoop op gerechtigheid in ons land de grond in.''

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin heeft tegenover het Russische persbureau TASS verklaard ''geen enkele informatie'' te hebben over onderhandelingen tussen de Russische regering en die van Oekraïne over de benoeming van Achmetov en Bojko tot leiders van de separatisten in de Donbas.

De benoemingen zouden een uitvloeisel kunnen zijn van het plan-Medvedtsjoek, zoals dat binnen de contactgroep voor Oost-Oekraïne in Minsk naar voren is gebracht. Dit plan voorziet er in dat in de door de separatisten beheerste gebieden provincies worden gevormd met gouverneurs die zowel voor Moskou als Kiev aanvaardbaar zijn. Naamgever van het plan is de Oekraïner Viktor Medvedtsjoek, een vriend van de Russische president Vladimir Poetin die zelfs de peetvader is van zijn dochter.

Bronnen: ZIK, TASS, Ukrinform

Geen opmerkingen: