donderdag 24 maart 2016

Blok-Porosjenko draagt Hrojsman voor als premier

Volodimir Hrojsman is de beoogd premier van het Blok-Porosjenko. Samen met het Volksfront van huidig premier Arseni Jatsenjoek, de Radicale Partij en de Moederlandpartij wil het Blok-Porosjenko morgen aan de slag met een coalitieakkoord. Om tien uur morgenochtend komen de vier fracties daartoe bij elkaar.

De coalitie bestaat nu nog alleen uit het Blok-Porosjenko en het Volksfront. De Radicale Partij en de Moederlandpartij zijn er naderhand uit gestapt. Dat gebeurde ook met de vijfde coalitiepartner Zelfredzaamheid die nu kennelijk geen lust heeft om zich in de coalitievorming te mengen.

Hrojsman, nu nog parlementsvoorzitter, wil morgenmiddag om twee uur een actieplan voor zijn toekomstige kabinet presenteren. ''We moeten het vertrouwen van de mensen in de autoriteiten zien te herwinnen en voor economische groei zorgen. Die verantwoordelijkheid durf ik aan, als de andere drie fracties tenminste bereid zijn om mijn kandidatuur te steunen. Hrojsman wil ministers om zich heen hebben met ervaring, professionaliteit en een onberispelijke reputatie.

Fractievoorzitter Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko is er nog niet gerust op dat het einde van de al wekenlang durende kabinetscrisis nu in zicht is. Minister Natalie Jaresko van Financiën was lange tijd de gedoodverfde opvolger van premier Jatsenjoek, maar het lijkt er op dat zij in het parlement toch te weinig steun zou krijgen. De kans wordt in politieke kringen groot geacht dat Jaresko niet terugkeert als minister, ondanks het verdienstelijke werk dat zij in de afgelopen anderhalf jaar heeft verricht.

Het Volksfront beraadt zich maandag op de vraag of de kandidatuur van Hrojsman voor het premierschap gesteund wordt. De fractie heeft inmiddels de toezegging gekregen van het Blok-Porosjenko dat zij de nieuwe parlementsvoorzitter mag leveren. Dat zou Andrii Paroebi kunnen zijn, nu vicevoorzitter.

Loetsenko zei vanmiddag dat hij zelf het zoeken naar een uitweg uit deze politieke crisis definitief opgeeft als er eind volgende week nog geen oplossing is gevonden. ''Dan zal ik de coalitie niet langer steunen.'' Ook politiek analist Taras Berezovets is kritisch: ''Het is te vroeg om te spreken over het aftreden van Jatsenjoek als premier, over de benoeming van Hrojsman als zijn opvolger. Er zijn ook nog geen afspraken gemaakt over hoe het nieuwe kabinet er uit gaat zien. Ik verwacht niet dat ze er morgen al uitkomen.''

De coalitie van Blok-Porosjenko en Volksfront heeft met 237 zetels nog altijd een ruime meerderheid in het 450 zetels tellende parlement, meent Loetsenko. Fractievoorzitter Oleh Liasjko heeft gezegd dat de Radicale Partij vanaf komende maandag deze coalitie niet langer steunt, waardoor die meerderheid definitief verloren gaat.

Volgens de Moederlandpartij is daarvan al 36 dagen sprake en hadden er al vervroegde parlementsverkiezingen uitgeschreven moeten zijn. De Moederlandpartij staat er uitstekend voor in de peilingen, aanzienlijk beter dan de verkiezingsuitslag van oktober 2014. Ook scoort fractievoorzitter Joelia Timosjenko hoog in de peilingen: veel Oekraïners zien haar graag als volgende premier of als president.

Bronnen: Censor.net, Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: