zondag 27 maart 2016

Burgemeesterverkiezing Krivvi Rih weer niet vlekkeloos verlopen

De burgemeestersverkiezing in de stad Krivvi Rih is vandaag opnieuw verre van vlekkeloos verlopen. Waarnemers van de verkiezingswaakhond Opora zeiden vanmorgen dat ze twee mannen hebben gezien die kiezers geld gaven bij het verlaten van een stembureau in de wijk Ingoeletksi. Ook zouden burgemeesterskandidaten ook vandaag nog hun campagnes te hebben voortgezet. Kiezers zeiden dat ze sms'jes hebben gekregen met het verzoek om op bepaalde kandidaten te stemmen.

Ook het Comité van Kiezers meldde ongeregeldheden. Met bussen werden oudere kiezers naar stembureaus gebracht. Dit zou zelfs ''een systematisch karakter'' hebben gehad. Ook werd geconstateerd dat medewerkers van Metinvest in groepen werden aangevoerd om te gaan stemmen. ''Net als bij de lokale verkiezingen van afgelopen herfst'', aldus deze organisatie die meent dat hier stelselmatig sprake was van het omkopen van kiezers.

Bij de lokale verkiezingen van november zou ook de nieuwe burgemeester van de ruim 650.000 inwoners tellende stad in de provincie Dnipropetrovsk worden gekozen. Er bleek echter op zo'n grote schaal gefraudeerd te zijn door de zittende burgemeester Joeri Vilkoel, voorheen van de Partij van de Regio's van de verdreven president Viktor Janoekovitsj, dat de bevolking de uitslag niet wilde accepteren. Na wekenlange protesten van duizenden inwoners van Krivvi Rih besloot het parlement dat de burgemeestersverkiezing over zou moeten.

Vandaag kon gekozen worden uit vijftien kandidaten. Met Vilkoel en Joeri Milobog van de partij Zelfredzaamheid opnieuw als de grootste kanshebbers. Destijds was sprake van een minimaal verschil van 752 stemmen in het voordeel van Vilkoel. De opkomst van de kiezers lag om vier uur vanmiddag op 45 procent.

Bronnen: Kyiv Post, Censor.net

Geen opmerkingen: