woensdag 30 maart 2016

Oppositieblok komt met 'tijdbom' voor de Donbas

Het Oppositieblok heeft een wetsvoorstel bij het parlement ingediend waarin een aparte status wordt gegeven aan de door de separatisten bezette gebieden in de Donbas, de naam waarmee de provincies Donetsk en Loehansk ook wel worden aangeduid. Het voorstel komt feitelijk neer dat Oekraïne een federale staat wordt met de Donbas als autonoom onderdeel van deze federatie. De zakelijke nieuwssite Chetverta Vlada, dat het nieuws naar buiten brengt, noemt dat ''een tijdbom'' en ''een gezwel''.

De deelstaat Donbas krijgt in het wetsvoorstel van het Oppositieblok - dat is de 'erfgenaam' van de Partij van de Regio's van de verdreven president Viktor Janoekovitsj - een eigen volksvertegenwoordiging en een gekozen staatshoofd. Wie voor die laatste functie in aanmerking wil komen, moet de Oekraïense nationaliteit hebben, tenminste 35 jaar oud zijn, een universitaire opleiding hebben en geen strafblad. Zowel de volksvertegenwoordiging als het staatshoofd worden voor vijf jaar gekozen. De verkiezingen daarvoor staan alvast gepland voor 25 oktober van dit jaar.

De deelstaat Donbas krijgt de bevoegdheid voor het instellen van een eigen politiekorps, ook wel volksmilitie, iets waarop de separatisten al lang aandringen. De deelstaat mag zelf handelsrelaties met het buitenland aan gaan, zelf besluiten tot grensoverschrijdende economische samenwerking met Rusland en andere landen en mag ook zelf besluiten over de aanstellen van rechters en openbare aanklagers. Ook het hoofd van de staatsveiligheidsdienst mag door de leiding van de beoogde deelstaat worden aangesteld.

Mocht het parlement in meerderheid instemmen met dit wetsvoorstel van het Oppositieblok, dan is dat volgens het persbureau Unian niet minder dan een capitulatie van Oekraïne. Chetverta Vlada: ''De Oekraïense bevolking zal dit niet kunnen en willen accepteren. Voor de Donbas betekent dit dat de vernietiging, het leegroven en de terreur van misdaadbendes voort gaat. Het betekent ook dat investeringen uitblijven en het is duidelijk dat de leiding van deze ''tumor'' in handen komt van Rinat Achmetov. Het zijn zijn mensen in het parlement die dit wetsvoorstel hebben ingediend.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: