zondag 20 maart 2016

Peiling De Hond: 66 procent wil dat kabinet uitslag referendum over neemt

De nee-stemmers bij het referendum van 6 april over de associatieovereenkomst met Oekraïne zijn kennelijk vol vertrouwen dat zij gaan winnen. Opiniepeiler Maurice de Hond meldt vanmorgen dat 94 procent van hen vindt dat het Nederlandse kabinet de uitslag van het raadgevende referendum over moet nemen. Onder de ja-stemmers is dat slechts 24 procent. Gemiddeld is dat 66 procent van de Nederlanders.

De meest fervente voorstanders van het overnemen van de uitslag bij een opkomst van minstens 30 procent, ook al is dit geen bindend referendum, zijn te vinden bij de PVV (90 procent), 55Plus (78 procent) en de SP (77 procent). Bij de PvdA, GroenLinks en D66 is daar de minste animo voor bij respectievelijk 26, 33 en 34 procent.

De verwachting is evenwel bij 66 procent van alle door De Hond ondervraagden dat het kabinet zal besluiten om het verdrag met Oekraïne toch te ratificeren, ongeacht de uitslag. Die verwachting leeft vooral bij de SP en de PVV (72 en 70 procent), maar ook bij de VVD (66 procent). Mocht het kabinet daartoe besluiten, dan is dat naar de zin van 70 procent van de voorstanders en 64 procent van de tegenstanders.

De Hond heeft ook gevraagd naar het stemgedrag op 6 april. Daarbij blijkt het aantal ja-stemmers op 40 procent te liggen, met de meeste voorstanders van het associatieverdrag bij GroenLinks (86 procent), D66 en PvdA (beide 83 procent), de VVD (50 procent) en het CDA (48 procent). Slechts 4 procent van de PVV-stemmers is voorstander, terwijl opvallend genoeg 23 procent van de SP-stemmers dat eveneens is.

De opkomst van de kiezers is moeilijk te peilen, aldus De Hond. Hij komt door het toevoegen van enkele 'harde' vragen uit op 24 procent die zeker naar de stembus zal gaan. ''Maar het hangt van de ontwikkelingen in de laatste dagen voor 6 april af hoeveel meer dan deze 24 procent het zal worden.'' Het is volgens de opiniepeiler twijfelachtig of de opkomst van de laatste Europese Parlementsverkiezingen (37 procent) wordt gehaald.

Bron: peil.nl

Geen opmerkingen: