zaterdag 26 maart 2016

Peiling: referendum wordt nek-aan-nekrace

Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne wordt een nek-aan-nekrace. Uit een peiling in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat 25 procent van de kiezers vóór het verdrag is en eenzelfde deel tegen. In elk geval lijken er meer dan genoeg mensen te gaan stemmen om het referendum geldig te laten zijn. Van alle stemgerechtigden zegt 49 procent - dus ruim boven de 30 procent die nodig is - op 6 april naar de stembus te gaan. Opvallend is dat ruim de helft van hen nog geen keuze heeft gemaakt.

Onderzoeksbureau Veldkamp, dat werkt in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, houdt al sinds oktober vorig jaar, kort nadat bekend werd dat er een referendum zou worden gehouden, minutieus bij hoe Nederlanders denken over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne.

Uit de meest recente, vierde peiling blijkt dat de ja-stemmers bezig zijn aan een opmars: 68 procent van de voorstanders zegt te gaan stemmen, tegen 57 procent in een eerdere peiling. Toen gaven vooral de mensen die tegen het verdrag zijn aan te gaan stemmen. Dat verschil lijkt nu verdwenen.

Bron: AD

Geen opmerkingen: