zaterdag 26 maart 2016

SBOe-chef kan snel vrij komen door uitstel rechtszaak

Eén van de hoofdverantwoordelijken voor het geweld tegen de actievoerders op Majdan kan op vrije voeten komen omdat het strafrechtelijk vooronderzoek te veel tijd in beslag heeft genomen. Het gaat om Oleksandr Sjtsjiholev, het voormalige hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBOe in Kiev. Hij leidde de 'antiterroristische' actie van 18 tot en met 20 februari 2014 waarbij honderd betogers om het leven kwamen.

Inmiddels is duidelijk geworden dat Rostislav Zavorotnii morgen over een week vrij komt om dezelfde reden: het Openbaar Ministerie heeft te veel tijd nodig om tot een rechtszaak te komen. Zavorotnii voorzag de titoesjki, gewelddadige raddraaiers in opdracht, van wapens.

Mensenrechtenactivist en advocaat Taras Hataljak waarschuwt dat Sjtsjiholev op dezelfde gronden als Zavorotnii vrij kan komen. Vandaag wordt de zaak tegen hem in hoger beroep behandeld. Als het gerechtshof het nemen van een besluit uitstelt, dan kan het zo zijn dat de uiterste termijn om Sjtsjiholev te berechten is verstreken. Dan moet hij worden vrijgelaten.

Hataljak schat de kans daarop hoog in. Hij sluit niet uit dat hier sprake is van een gecoordineerde actie, want er zijn al meer gevallen bekend waarin tot vrijlating moest worden besloten vanwege overschrijding van de termijn waarbinnen iemand berecht moet worden.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: